marți, 28 mai 2013

2013.05.28. Expoziţia Biancai Trifan "Red hot juju from the heart" şi a lui Marcel Rusu "Cutia neagră a subconştientului" în cadrul competiţiei de proiecte expoziţionale “Expo Maraton 2013”

Bianca Trifan "Red hot juju from the heart"


RED HOT JUJU FROM THE HEART

Câteodată obosesc, și nu am chef, și sunt și plictisită pentru că povestea zilei de azi e la fel ca povestea zilei de ieri, zgomotul zilei de azi, știu, va fi și zgomotul zilei de mâine. Găsesc totuși, puțină intimitate între cei patru pereți ai încăperi mele unde pot să distorsionez spațiul, pot să remodelez obiectele prezente deja, pot oricând să aduc aletele noi, pot chiar să decid firul narativ pentru o altă poveste. Aici se întind gânduri ascunse, aici placerea înghite fustrarea și se materializează în obiect fetiș. Aici mă joc exact așa cum vreau, iar jocul este act ritualic de reînviorare, și regurile lui incantația prin care totul se desfășoară.

Găsesc puțină intimitate între cei patru pereți ai camerei mele, unde pot să mă joc cu spațiul, cu obiectele din cadrul lui, un loc în care construiesc povestea ideala a zilei de azi. Aici se întind gânduri ascunse, aici plăcerea înghite fustrarea și se materializează în obiect fetiș, iar jocul este un act ritualic de reîncărcare.













































Biancai Trifan "Red hot juju from the heart"


CUTIA NEAGRĂ A SUBCONŞTIENTULUI
În cadrul unei societăţi postmoderne în care natura umană împinge individul spre încercarea unei hiperbolizări sociale, vocea interioară este denigrată în favoarea unei gândiri impuse de Mass-media.

Tradiţiile îngenunchează în faţa neo-structurilor dezvoltate de omul contemporan, care, cu o deosebită ignoranţă faţă de sine, favorizează abolirea unui adevăr absolut aflat în interiorul eului. Întoarcerea individului spre sine presupune căutarea seminţei unui adevăr interior, o cercetare născută din simpla dorinţă de cunoaştere a eului. Într-o societate în care individul este deseori hiperbolizat, neavând vreo relevanţă într-un ansamblu social, odată cu intrarea în funcţiune a conştiinţei reflexive iau naştere întrebări ce urmăresc profunzimea lucrurilor. Astfel de căutări, interferând cu subconştientul, pot scoate la lumină propriul adevăr. Întreg universul se contopeşte prin relaţionări metaforice între interior si exterior, derivând în imagini estompate, sensibile, care, odată puse în lumina conştiinţei, devin reale. Eul trebuie văzut nu ca un succedaneu al personajului, ci ca o prezenţă ce se afirmă prin individualism, printr-o simplă existenţă.



























































poze realizate de Fülöp György

Un comentariu: